Små förändringar gör den stora skillnaden

Vi närmar oss slutet av januari, en hektiskt månad för många. Vi tenderar att gå in i månaden med hög fart, redo att ta itu med allt det nya som ett nytt år innebär. Nya möjligheter, nya utmaningar, nya aktiviteter och kanske mer än något: en förväntad nystart när det gäller vår egen utveckling. Men kanske har tröttheten, stressen och missmodet kommit ikapp redan nu?

Hur vi väljer att ta oss an år 2020 säger mycket om hur vi ser på förändring i våra egna liv. Som människor längtar vi efter tydlighet, enkelhet och snabba lösningar och vill gärna dela upp vår omgivning i entydiga kategorier för att få överblick och förstå hur vi ska bemöta den. Detsamma gäller när vi tänker oss – och planerar för – förändring. Det är därför inte konstigt att vi omfamnar det nya året med dess många löften som en chans att göra slut med det gamla och skapa nya versioner av oss själva.

När vi ser att någonting inte fungerar – i våra liv, i våra företag eller i relationer med andra – vill vi gärna göra stora antingen-eller-förändringar, där vi går från kategorin “dåligt” till kategorin “bra” över en natt. Men risken med stora förändringar är att vi gör dem utifrån rädsla och stress, och därför tar för stora och kanske helt fel steg, alldeles för tidigt. Blir det tufft faller vi dessutom många gånger tillbaka i gamla mönster. I värsta fall leder det oss till slutsatsen att vi helt enkelt inte är förmögna till förändring.

Nyckeln i en accelererande värld som blir allt svårare att förutsäga, är att inte planera för långt i förväg och satsa allt på ett kort utan att istället våga ta små steg hela tiden. Ofta finns lösningarna till våra stora problem i de små förändringarna som sätter sig i positiva mönster över tid. I ett företag kan vi se till att de gör det genom att använda oss av allas insikter, ge mer utrymme för att testa, lära av outcomes och snabbt avsluta det som inte fungerar samtidigt som vi firar, sprider och utvecklar det som fungerar bra.

Men det finns en risk att våra små, viktiga förändringar tappas bort bland de stora processerna. Eller att vi kanske inte ens märker att vi drivit igenom dem, eftersom de blir en så självklar del av vår vardag efter ett tag. Att ta sig tid att reflektera över och fira de små segrarna, för både oss själva och för vårt team, är därför minst lika viktigt som att fira de stora segrarna. Det är också så vi lär oss att se mönster tillsammans, och förstå hur vårt arbete gradvis kan leda fram till de stora förändringar vi vill se.

Ett sätt att se förändring hända är att implementera pulsmöten (läs mer om dem här). Genom att samlas ofta i korta, effektiva möten där vi fokuserar på det viktigaste, styr vi med små medel hela teamet i både rätt och gemensam riktning. På Good Accelerator avslutar vi alltid våra pulsmöten med en vända av veckans Good Stories, för att avsluta med en positiv känsla och för att alla ska få utrymme att lyfta just sin seger, och andras. Kanske är det något du och ditt team kan testa på ert nästa möte?

Vad har du för liten seger att fira idag? Vem i din närhet har en liten seger som behöver lyftas?

Johanna Philipson, Editor & Coordinator på Good Accelerator.

Vill du veta mer om Good Accelerators förändringsmetoder och verktyg? Läs mer om oss här.

Leave a Reply